Alisa Mutap i Hasan Dupovac osuđeni

Veće Apelacionog odeljenja Suda Bosne i Hercegovine izreklo je danas drugostepenu presudu u predmetu 'Zijad Mutap i drugi', prema kojoj su optuženi Hasan Dupovac i Alisa Ramić proglašeni krivim zbog prikrivanja dokaza u slučaju stradanja Dženana Memića 2016. godine.

Alisa Mutap i Hasan Dupovac osuđeni

Alisa Mutap je osuđena na dve i po godine zatvora, a Hasan Dupovac na tri godine zatvora. Odbrana ima pravo na žalbu, piše N1.

Alisa Ramić (Mutap) osuđena je za davanje lažnog iskaza, a Dupovac za zloupotrebu položaja. Oslobođeni su optužbe za organizovani kriminal, prenosi Srpskainfo.

Ostalo troje optuženih – Zijad Mutap, Josip Barić i Muamer Ožegović su oslobođeni.

Optuženi su se, podsetimo, teretili da su počinili krivično delo organizovani kriminal u vezi s krivičnim delima protivzakonito posredovanje, pomoć počiniocu nakon učinjenog krivičnog dela, sprečavanje dokazivanja i davanje lažnog iskaza.

Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Ramić, Josip Barić i Muamer Ožegović se, između ostalog, teretili su se da su pristupili grupi za organizovani kriminal, koju je formirao Zijad Mutap radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške telesne povrede opasne po život 8.2.2016. godine, usled kojih je preminuo.

Inače osumnjičeni Zijad Mutap i njegova ćerka Alisa danas nisu prisustvovali izricanju presude. Radi se, podsetimo, o drugostepenoj presudi. Prema prvostepenoj, svi optuženi su oslobođeni krivice, ali Apelaciono veće Suda BiH je u martu ove godine ukinulo prvostepenu presudu te naložilo novo suđenje.

Muriz Memić, otac pokojnog Dženana, obratio se medijima nakon presude.

- Sve vreme govorimo biće pravde. Ovo je zrnce pravde, ali ima je. Ovo je peti postupak. Apelaciono veće je pokazalo da ima pravde u ovoj državi. Hvala im na ovome, mi ćemo ići dalje i nećemo stati. Hvala gospodinu Ifetu Feragetu. Hvala gospođi Tadić koja je pokrenula istragu, i nju je koštalo smene. Ne znam šta bi od radosti rekao – kazao je Memić.

Dodaje da je zadovoljan presudom:

– Ja sam zadovoljan. Glavni krivac, Alisa Mutap je rekla da je najpoznatija. Poznata je pa je dobila 2,6 godina robije. Dupovac više nikad neće biti policajac, to je uspeh ove države. Sud je pokazao da mi ne lažemo nego govorimo istinu.

– Znali smo od početka da je nema, znamo svi koliko to traje po sudovima da se dokaže – rekao je on.