Boračka organizacija Republike Srpske

BANJA LUKA - Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić pozdravlja podizanje optužnice protiv 13 lica koja se terete za zločine počinjene nad Srbima u Jošanici kod Foče, ali sumnja da će optuženi završiti u zatvoru ili da će im biti izrečene odgovarajuće kazne, imajući u vidu dosadašnji rad pravosuđa BiH.

Boračka organizacija Republike Srpske

"Ako se uzme u obzir činjenica da će u ovom slučaju svjedočiti više od 400 svjedoka, da će biti priloženo više od 1.200 materijalnih dokaza, pitanje je i koliko će sam proces vremenski trajati i da li će uopšte dočekati pravdu počinioci djela, kao i porodice žrtava", rekao je Ostojić Srni.

Ostojić strahuje da će u sudskom postupku biti primijenjeni dvostruki aršini kao što je bio slučaj više puta do sada, gdje se Srbima presuđuje po kratkom postupku, a svi drugi budu ili oslobođeni krivice ili sudski procesi traju unedogled.

"Pitamo zašto se sa podizanjem optužnice čekalo 30 godina? Mnogi počinioci zločina, kao i svjedoci su u međuvremenu umrli i pitanje je kakav će epilog imati suđenje za najmonstruozniji zličin počinjen nad Srbima gornjeg Podrinja", ukazuje Ostojić.

On je podsjetio da je zločin u Jošanici, kao i brojni drugi zločini nad Srbima, počinjen na pravoslavni praznik, a u konkretnom slučaju na Nikoljdan, a karakteriše ga ubijanje civila na najmonstruoznije načine, što je slučaj i kod drugih zločina nad Srbima.

Tim tužilaca Posebnog odjeljenja za ratne zločine podigao je optužnicu protiv 13 lica, nekadašnjih komandanata i pripadnika takozvane Armije BiH, koji se terete za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u mjestu Jošanica kod Foče u decembru 1992. godine.

U Jošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.