Evropa se crveni

Očekuje se da će se ekstremno visoke temperature nastaviti u delovima južne Evrope ove nedelje dok se kontinent priprema za svoj drugi toplotni talas koji ugrožava ljudsko zdravlje i čini teren pogodnim za požare.

Evropa se crveni

Posle prošlonedeljnog toplotnog talasa po imenu Кerber, sledi novi koji su italijanski prognostičari nazvali Haron, po lađaru iz grčke mitologije koji prevozi duše u podzemni svet.

Italija, Španija i Grčka danima se suočavaju sa nemilosrdnim vrućinama, ali Evropska svemirska agencija upozorila je da toplotni talas tek počinje. U Italiji, koja je posebno teško pogođena, očekuje se da će temperature u mnogim gradovima porasti iznad 40 stepeni Celzijusa.

Hanah Klok, klimatski naučnik i profesor na Univerzitetu Rading, uporedila je efekat toplotnog talasa sa efektom džinovske peći nad Mediteranom.

- Mehur vrućeg vazduha koji je eksplodirao nad južnom Evropom pretvorio je Italiju i okolne zemlje u džinovsku peć za pice - rekla je ona.

Očekuje se da još jedan toplotni talas, koji je ove nedelje pogodio jug Evrope, potraje u Italiji i u sredu, prenosi ANSA.

Tokom dana i u hladu u centralno-severnoj Italiji temperatura može dostići 38-39 stepeni Celzijusa, dok će u Laciju, posebno u Rimu, ona iznositi i 42-43 stepena, prema meteorološkoj službi.

Ali najintenzivnije vrućine pogodiće Velika ostrva i Apuliju: 45-46 stepeni na Siciliji i 44-45 stepeni u Pulji. Italijansko ostrvo Sardinija trebalo bi da podnese najveći teret nemilosrdne vrućine, a prognostičari predviđaju da bi temperature danas mogle dostići i 48 stepeni Celzijusa, pa čak i obore rekord od 48,8 stepeni postavljen u sicilijanskom gradu Floridija u avgustu 2021.

Stanovnici će morati da se nose i sa takozvanim 'tropskim noćima', pošto temperature neće padati ispod 20 stepeni. Broj gradova sa crvenim upozorenjem Ministarstva zdravlja, zbog ekstremnih vremenskih uslova koji predstavljaju viskok nivo rizika za celokupno stanovništvo, i koji je juče bio 17, danas je porastao na 20 i dostici ce 23 tokom sutrašnjeg dana.