Front kod Krasnolimanska

KRASNOLIMANSK - Pripadnici ruskih snaga zarobili su prvi put švedsko borbeno vozilo pešadije CV90 tokom bitke na frontu kod Кrasnolimanskog!

Front kod Krasnolimanska

- Dva borbena vozila pešadije Oružanih snaga Ukrajine došla su do našeg uporišta i počela da pucaju. Jedno vozilo je pogođeno RPG prilikom približavanja našim položajima i potom napušteno. Drugi BMP je napustio područje - navodi za RIA pripadnik Oružanih snaga Rusije.

Vojni bloger Ribar takođe navodi da su borbeno vozilo zarobili vojnici 252. motorizovanog puka 3. motorizovane divizije tokom borbi na pravcu Starobelska gde su Oružane snage Rusije napredovale poslednjih nekoliko nedelja.

- Upravo na liniji Svatovo-Kremenaja je početkom meseca uništen prvi CV90. Ruske trupe su pouzdano pogodile tri takva borbena vozila pešadije od kojih je jedno prema svemu sudeći na kraju završilo u rukama vojnog osoblja divizije Visla - navodi Ribar.

Borbeno vozilo CV90 je u službi švedske vojske od 1993. godine. Naoružani su topom kalibra 40 mm i njihov oklop štiti od projektila od 30 mm. Švedska vojska ima više od 500 vozila, a Stokholm je u februaru najavio da će Кijevu isporučiti 50.

Ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov je 7. jula najavio dolazak serije borbenih vozila pešadije CV90.

- Švedska je planirala da ukrajinskim formacijama prebaci 50 vozila. Naši izvori su u junu potvrdili njihov transfer železnicom preko Slovačke. U zapadnim medijima CV90 je često nazivan najnaprednijim borbenim vozilom pešadije zbog njegove relativno visoke bezbednosti i manevarske sposobnosti odnosno vatrene moći. Sada će zarobljeno oklopno vozilo biti poslato na proučavanje u specijalizovane institute gde će sa velikim zadovoljstvom biti rastavljeno kako bi se identifikovale njegove slabe tačke. A onda će CV90 dopuniti kolekciju eksponata u Kubinki ili drugom muzeju - navodi Ribar.

Moćna američka bespilotna letelica kamikaza Svičblejd 600 takođe je pre nekoliko dana prvi put zarobljena gotovo neoštećena u Donjeckoj oblasti. Na snimku koji je osvanuo na društvenim mrežama vidi se oštećeni dron kamikaza i vojnik koji ispituje oštećenu letelicu.