KULIJAKAN – U severozapadnom Meksiku eskaliralo je nasilje posle izveštaja da je uhapšen sin ozloglašenog meksičkog narko-bosa Hoakina El Čapa Guzmana, navodi BBC.

Lokalni mediji tvrde da je Ovidije Guzman-Lopez uhapšen u gradu Kulijakan u državi Sinaloa tokom noći.

Smatra se da je on visokorangirani član kartela Sinaloe – jedne od najvećih kriminalnih organizacija za trgovinu drogom u svetu.

Gradonačelnik Huan de Dios Gamez potvrdio je na Tviteru da savezne oružane snage izvode operaciju u Kulijakanu u četvrtak od ranog jutra i da je to izazvalo nasilje u gradu i drugim delovima države.

„Molimo građane Kulijakana da ne napuštaju kuće zbog blokada u različitim delovima grada“, rekao je on.

Američlke vlasti raspisale su nagradu od pet miliona dolara za informaciju koja bi dovela do hapšenja Oviudija Guzmana-Lopeza

Lokalni aerodrom je privremeno zatvoren, a vlasti su na društvenim mrežama da su nastavne i druge administrativne aktivnosti obustavljene u Kulijakanu.

Meksičke snage bezbednosti su prethodno uhapsile Guzmana-Lopeza 2019. godine, ali su ga pustili da bi izbegli nasilje kojim su pretili njegovi saradnici.

Američki Stejt department tvrdi da on i njegov brat, Hoakin, trenutno nadgledaju približno jedanaest laboratorija za metamfetamin u državi Sinaloa, proizvodeći otprilike 1.300-2.200 kilograma mesečno.

Prema istom izvoru, informacije pokazuju da je Guzman-Lopez naručio ubistva doušnika, trgovca drogom i popularnog meksičkog pevača koji je odbio da peva na njegovom venčanju.

U decembru su SAD objavile nagradu od do pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja i/ili osude Ovidija i trojice njegove braće, za koje se smatra da su zadržali komandne pozicije u kartelu.

Njihov otac služi doživotnu kaznu zatvora u SAD nakon što je 2019. proglašen krivim za trgovinu drogom i pranje novca.

dobojonline.com/BBC

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *