BERLIN – Vlada Nemačke je danas najavila da će Ukrajini isporučiti pešadijske oklopne transportere “Marder” i bateriju sistema protiv-vazduhoplovne odbrane “Patriot”.

To je saopšteno posle razgovora nemačkog kancelara Olafa Šolca i predsednika SAD Džozefa Bajdena.

Nije objavljeno koliko će i kada biti poslato guseničara “Marder”, naoružanih automatskim topom kalibra 20 milimetara, lanserom protiv-tenkovskih raketa i mitraljezom kalibra 7,63. Najavljeno je da će Nemci obučiti Ukrajince kako se njima upravlja.

Nemačka je već isporučila znatnu vojnu pomoć Ukrajini, uključujući protivavionske topove Gepard i prvi od četiri raketna sistema IRIS-T.

Ipak, Šolc se suočio sa pritiskom kod kuće da Ukrajini ponudi više, uključujući i “Mardere”.

Ukrajina i neki nemački poslanici pozvali su Šolca da se isporuče i borbeni tenkovi “Leopard 2”, međutim on je to odbio rekavši da nijedna druga zemlja nije isporučila sličnu zapadnu opremu.

Pariz je ove nedelje saopštio da će uskoro razgovarati sa Ukrajinom o isporuci francuskih izvidjačkih oklopnih borbenih troosovinskih točkaša AMX-10 RC s topom od 105 milimetara i dva mitraljeza.

Francusko predsedništvo je saopštilo da će to biti prvi put da se taj tip vozila zapadne proizvodnje šalje ukrajinskoj vojsci.

dobojonline.com/Beta

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *