Kontraofanziva Ukrajne

MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da Kijev do sada nije imao uspjeha u kontraofanzivi protiv ruskih snaga, prenosi "Raša tudej".

Kontraofanziva Ukrajne

On je dodao da je ukrajinska vojska izgubila "desetine hiljada" vojnika u napadu na ruske snage.

"Zapad je očigledno razočaran što toliko hvaljena kontraofanziva Kijeva nije dala nikakve rezultate i što je dovela do velikog broja ukrajinskih žrtava", rekao je ruski predsjednik.

On kaže da je Kijev dobio "kolosalne količine resursa", uključujući sve vrste zapadnog oružja i "hiljade stranih plaćenika i savjetnika", ali je i dalje propao u svojoj kampanji.

Putin je pohvalio hrabrost, odlučnost i profesionalizam ruskih vojnika i oficira. On je dodao da se zapadna vojna oprema pokazala kao inferiorna na neki način čak i od oružja iz sovjetskog doba.

"Zapadne nacije mogu isporučivati više oružja Ukrajini, što će nanijeti veću štetu Rusiji i produžiti sukob, ali NATO arsenali i zalihe starog sovjetskog oružja u određenim državama su do određenog stepena iscrpljene", dodao je Putin. On je dodao da zapadna vojna proizvodnja ne može da prati potražnju, dok bi njeno povećanje zahtijevalo dosta vremena i ulaganja.

U međuvremenu, Ukrajina je izgubila "desetine hiljada vojnika" u "samoubilačkim napadima" na ruske odbrambene položaje, rekao je Putin.

"Kijevu ponestaje ljudstva uprkos totalnim mobilizacijama u ukrajinskim gradovima i selima", dodao je Putin, insistirajući da se ukrajinski narod sve više pita za čije "sebične interese umiru članovi njihovih porodica".

Prema Putinovim riječima, SAD su zainteresovane da oslabe Evropu raspirivanjem sukoba. Ruski predsjednik je sugerisao da se evropsko javno mnjenje, pa čak i evropske elite, okreću protiv "beskonačnog rasipanja novca i truda" u ime interesa "globalnog hegemona preko okeana".

Jedine strane zainteresovane za podsticanje sukoba u Ukrajini su američke elite i neki istočnoevropski lideri koji vjeruju da mogu profitirati od toga, rekao je Putin. Kijevu poslanici vide to kao šansu "da spasu svoju kožu" i spremni su "da rasprodaju sve, svoj narod i svoju zemlju", istakao je Putin na sastanku Savjeta bezbjednosti Rusije.