Nastavak rušenja RS

BANJA LUKA /SRNA/ - Predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da odluka Tužilaštva BiH da pokrene proces protiv legalno, i u demokratskom procesu, izabranih zvaničnika Republike Srpske, predstavlja nastavak rušenja BiH, kao i da pravosuđe BiH i Kristijan Šmit nedoprinose pomirenju u BiH.

Nastavak rušenja RS

Golićeva je nakon sjednice Predsjedništva Vijeća naroda Republike Srpske naglasila da da je predsjednik Srpske postupio po Ustavu i da Kristijan Šmit, koji nije legalno izabran u Savjetu bezbjednosti UN, nema mandat da nameće bilo kakve zakone.

Prema njenim riječima, zakone u BiH ne može da nameće ni legalno izabrani visoki predstvanik, iako je to bila praksa posljednjih decenija, što dokazuje da je BiH eksperiment međunarodne zajednice.

Golićeva je ukazala da pravosuđe BiH nedoprinosi ni unutrašnjem dijalogu.

"Osim toga, pravosuđe djeluje protiv odluka Ustavnog suda vlastite zemlje i Ustava koji jasno propisuje nadležnosti predsjednika Republike Srpske", dodala je Golićeva.

Ona je podsjetila da je pet od osam delegata u Klubu Bošnjaka, pokrenulo mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa na usvojeni zakon u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

"Nakon odluka Kristijana Šmita, tih pet delegata povuklo je svoj veto i na taj način podržalo `njemačkog turistu`, koji nije dobio saglasnost, niti je izabran u Savjetu bezbjednosti UN", dodala je ona.

Golićeva je istakla da je dio Kluba Bošnjaka, odnosno tih pet delegata otvoreno stalo na stranu protektorata, međunarodne sile i nametanja rješenja u BiH.

"Takva rješenja 30 godina poslije rata, samo pokazuju da je BiH i dalje talac međunarodnih moćnika, koji vjerovatno, zarad ličnih interesa i karijera drže sve konstitutivne narode u svojevrsnom getu bez mogućnosti bilo kakvog napretka i domaćeg dogovora", naglasila je Golićeva.

Članovi Predsjedništva Vijeća naroda konstatovali su da je predsjednik Republike Srpske morao postupiti u skladu sa Ustavom Republike Srpske i potpisati ukaz o proglašavanju zakona.

Golić ističe da je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa Republike Srpske, prošao kompletnu Ustavom propisanu proceduru.

"Podizanje optužnice protiv zvaničnika Republike Srpske, po svemu sudeći, samo je uvod u mnogo veće i pogubnije odluke Kristijana Šmita, koje će voditi trajnom urušavanju Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH", zaključilo je Predsjedništvo Vijeća naroda Republike Srpske.