Nove sankcije zapada i amerike

MOSKVA - Nove sankcije SAD i Kanade protiv Moskve neće ostati bez odgovora, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Nove sankcije zapada i amerike

"Neprijateljski postupci SAD i Kanade, koje su proglasile opšti `hibridni rat` protiv Rusije, dobiće naravno odgovarajući odgovor", rekla je Zaharova u saopštenju.

SAD su uvele nove sankcije protiv 18 pojedinaca i više od 120 entiteta sa sjedištem u Rusiji i Kirgiziji, u pokušaju da blokiraju pristup Moskve proizvodima i tehnologiji koja pomaže njenom ratu protiv Ukrajine, objavili su juče Ministarstvo finansija i Stejt department.

I Kanada je juče objavila nove sankcije protiv Rusije, uključujući mjere protiv 39 pojedinaca i 25 entiteta, među njima Tinkof banku /Tinkoff Bank/, ruski sistem za plaćanje karticama MIR i glavne operatere mobilne mreže u zemlji.

Sankcije su posebno usmjerene na domen kulture u Rusiji - filmske stvaraoce, glumce, pjevače i muzeje, zatim privatnu vojnu kompaniju "Vagner", kao i na nuklearni, finansijski, telekomunikacioni, vojni i nuklearni sektor.