Slava hrama u Derventi

DERVENTA /SRNA/ - U porti Hrama Preobraženja Gospodnjeg u Novom Naselju u Derventi, povodom krsne slave hrama, održan je prigodan kulturno-umjetnički program u organizaciji gradskog Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ "Prosvjeta".

Slava hrama u Derventi

Na svečanosti su nastupili hor SPKD "Prosvjeta" Derventa, recitaciju i monolog izveo je Dragomir Liščić, a Isidora Čečavac izvela je duhovne pjesme uz pratnju gitare.

"Nakon gostovanja velikana srpskog glumišta Petara Božovića, koji je naše građane obradovao i razgalio srca, a on jedan zaista veliki glumac koji je spojio hrišćanstvo, duhovnost, pravoslavlje sa pozorištem, praznovanje smo nastavili kulturno-umjetničkim programom", rekao je protojerej-stavrofor Dalibor Đekić, koji je i predsjednik SPKD "Prosvjeta" Derventa.

Rukovodilac hora SPKD "Prosvjeta" Milijana Žunić rekla je da su večeras po drugi put nastupili pred publikom, a prvi premijerni nastup je bio za vrijeme obilježavanja krsne slave "Prosvjete".

"Izveli smo šest pjesama, sve je proteklo onako kako smo zamislili. Publici smo se predstavili pjesama `Tebi pojem`, `Svjati Bože`, `Heruvimska`, `Ko ste, šta se vi`, `Kraj izvora crni gavran sleteo` i `Zavet Kosovu`" kaže Žunićeva.

Dragomir Liščić, koji je i sekretar SPKD "Prosvjeta" Derventa, rekao je da je na svečanosti izveo dvije recitacije - Himnu ljubavi od apostola Pavla i riječi vladike Nikolaja Velimirovića o Gospodu.

"Imao sam i mali monolog o jeziku, kao zavještanje Stefana Nemanje. Vjerujem da je vjerni narod uživao u onom što smo kroz program ponudili", kaže Liščić.

U hramu je jutros održana sveta liturgija, obavljen je obred rezanja slavskog kolača, te je organizovano posluženje za vjernike i narodno veselje.