Solarna oluja

Naučnici smatraju da će vrhunac solarnih aktivnosti koji se očekuje 2024. ili 2025. biti daleko jači nego što su ranije predviđali. Na to ukazuje veći broj Sunčevih pega, ali i pojava takozvanih kanibalističkih koronalnih eksplozija. Prilično je uobičajeno da Zemlju pogodi koronalni izbačaj mase (CME) koje je nastaje nakon aktivnosti na Suncu.

Solarna oluja

Ali ono što je naučnicima manje poznato je ono što su nazvali "kanibalističko" izbacivanje energičnog i visoko magnetizovanog gasa, što je upravo ono što se desilo juče. Pošto je nastao iz više solarnih oluja i neobične "mračne erupcije", naučnici su strahovali da će "kanibalistička" solarna oluja odnosno koronalna eksplozija izazvati slabu geomagnetsku oluju kada pogodi Zemlju, navodi "Live science". Naučnici su upozorili da postoji mogućnost manjih prekida rada i nestanka struje.

- Ove oluje se manifestuju kao veliki poremećaji u magnetnom polju Zemlje, potencijalno izazivajući različite efekte svemirskog vremena - rekao je Šon Elvidž, vanredni profesor svemirskog okruženja na Univerzitetu u Birmingemu za Dejli mejl. Čini se da je i taj dan sudara sa ovim "kanibalom" prošao bez većih posledica.

Šta su kanibalističke oluje, kako nastaju i šta najavljuju?

CME su oblaci magnetisane plazme i solarne radijacije koji se povremeno izbacuju u svemir. Ako pogode Zemlju, one izazivaju poremećaje u magnetnom polju, pa samim tim može doći do prekida u radio-vezama.

Takozvane kanibalističke koronalne eksplozije nastaju kada prvi koronalnu eksploziju prati druga, brža, koja proguta prvi oblak i stvori ogroman oblak plazme.Kanibalističke eksplozije su retke jer zahtevaju uzastopne koronalne izbačaje mase koji su savršeno poravnati i putuju određenim brzinama. Ali bilo ih je nekoliko u poslednjih nekoliko godina.

U novembru 2021, kanibalistički CME je udario u Zemlju, izazvavši jednu od prvih velikih geomagnetnih oluja u trenutnom solarnom ciklusu. Još dva CME-a su udarila u našu planetu 2022. godine, prvi u martu i drugi u avgustu, i oba su izazvala snažne oluje klase G3. Kanibalistički CME postaju verovatniji tokom solarnog maksimuma, haotičnog vrhunca sunčevog solarnog ciklusa koji traje otprilike 11 godina. Tokom ovog vremena, broj sunčevih pega i sunčevih baklji naglo raste kako magnetno polje Sunca postaje sve nestabilnije.

Početkom juna na Suncu je zabeležen neočekivano veliki broj pega. Izbrojeno ih je 163, što je najviše u poslednje dve decenije. To sugeriše da će nadolazeći vrhunac solarnih aktivnosti koji se očekuje 2024. ili 2025. biti daleko jači nego što se ranije predviđalo. Prethodni su bili prilično slabi.

Internet apokalipsa

Ovi podaci, zajedno s dezinformacijom prema kojoj je NASA najavila internetsku apokalipsu u 2025, pokrenuli su u medijima i na društvenim mrežama niz teorija zavere i spekulacija o skorom dolasku apokalipse interneta i velikom resetovanju, piše Index.hr.

Za početak je važno pojasniti šta je uopšte internetska apokalipsa. Termin je postao popularan nakon što ga je kompjuterska stručnjakinja Sangita Abdu Đoti, docent s kalifornijskog univerziteta u Irvajnu, 2021. upotrebila u svom naučnom radu Solarne oluje: Planiranje internetske apokalipse, u kojem je predstavila hipotetički scenario prema kojem bi jake solarne oluje mogle da izazovu prekide u internetu koji bi mogli da traju i nedeljama, čak i nakon što se napajanje vrati u mrežu.

Abdu Đoti u svojoj studiji kaže da je regionalna internetska infrastruktura vrlo robusna zato što geomagnetski indukovane struje tipične za solarne oluje ne utiču na optička vlakna budući da ona nisu napravljena od metala u kojima bi se mogla indukovati struja. Međutim elektronički repetitori koji se koriste za pojačavanje optičkih signala u dugim podmorskim kablovima vrlo su osetljivi na promene u magnetizmu, što znači da bi ih snažna solarna oluja mogla oštetiti i izbaciti iz funkcije.