Stejt department

WASHINGTON - Uvođenje sankcija srpskoj članici Predsedništva BiH Željki Cvijanović i trojici zvaničnika Republike Srpske zasnivaju se na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima, nametnutim kako bi se promovisali odgovornost, mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje u regionu Zapadnog Balkana, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Stejt department

U saopštenju Stejt departmenta navodi se da su SAD danas uvele sankcije za četvoro zvaničnika iz BiH koji su omogućili usvajanje zakona u Skupštini Republike Srpske "koji podriva Ustav BiH, aneks Dejtonskog sporazuma".

- Ovaj novi zakon, koji je promovisao predsednik Republike Srpske u BiH Milorad Dodik, osoba na crnoj listi SAD, predstavlja drski pokušaj podrivanja državnih institucija. Zakon ugrožava stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i izglede zemlje za integraciju u evroatlantske i evropske institucije, na račun naroda BiH - dodaje Miler.

Podseća i da je visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit, kao krajnji autoritet za tumačenje Dejtonskog sporazuma, javno osudio zakon kao neprihvatljiv prekršaj za vladavinu prava i napad na ustavni poredak BiH. Uprkos akciji visokog predstavnika da poništi zakon, Dodik je potpisao zakon koji je stupio na snagu 7. jula 2023. godine.

- Današnje odluke se zasnivaju na prethodnim američkim sankcijama i viznim ograničenjima koje smo nametnuli da bismo promovisali odgovornost, mir, stabilnost i funkcionalno demokratsko upravljanje u regionu Zapadnog Balkana. Nastavićemo da podržavamo građane BiH u njihovim naporima da ojačaju vladavinu prava i osiguraju prevladavanje mira i prosperiteta - naveo je Miler.

Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije Cvijanović, predsedniku Narodne skupštine Republike Srpske Nenadu Stevandiću, premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću i ministru pravde RS Milošu Bukejloviću smatrajući da su “odgovorni ili saučesnici, ili da su direktno ili indirektno učestvovali u povredi ili radnji koja je ometala ili ugrožavala sprovođenje bilo koje regionalne bezbednosti, mira, saradnju, ili sporazum o međusobnom priznavanju ili okvir ili mehanizam odgovornosti u vezi sa Zapadnim Balkanom, uključujući Dejtonski sporazum”.