Superćelijska oluja već počela

DOBOJ - Zemlje regiona i centralne Evrope i danas strepe od jakog nevremena, nakon što je superćelijska oluja tokom noći napravila haos u ovom delu kontinenta.

Superćelijska oluja već počela

Kako se vidi na radaru, velika olujna formacija nadvila se nad Evropom. Kreće se od Italije u pravcu severoistoka, a trenutno su na najvećem udaru Austrija, Mađarska i Slovačka.

Za sada se čini da će najopasniji deo ove oluje zaobići našu zemlju. Međutim, manji olujni oblak koji je danas sručio jaku kišu i grad na Banjaluku, sada se premestio na zapad Vojvodine.

Crveno upozorenje u Hrvatskoj

Državn hidrometeorološki zavod Hrvatske izdao je jutros novo upozorenje na opasne vremenske prilike u zemlji.

- Veliki olujni sistem kreće se prema Hrvatskoj i najpre će stići do Istre. Zatim će zahvatiti Kvarner i centralne i istočne krajeve - saopšteno je na Tviteru DHMZ.

Civilna zaštita Hrvatske objavila je upozorenje da se veliki olujni sistem kreće iz Bosne i Hercegovine prema Slavonskom Brodu i nastaviće na severoistok.

Uskoro će stići do granice s Hrvatskom. Biće prolazno olujnog vetra, jakih pljuskova, a moguć je i grad.

DHMZ je objavio satelitski snimak ovog dela Evrope na kojem je vidljivo kako atmosfera i dalje ‘ključa‘.

Superćelijska oluja koja je prethodne noći zahvatila Hrvatsku protutanjala je i Kvarnerom, gde je padao grad, najveći u istoriji, piše hrvatski portal Index.

Oluja protutnjala u BiH

Jaka kiša i još jači vetar pogodili su danas Banjaluku.

U jednom momentu nebo se toliko smračilo da se činilo da je pao mrak, piše Srpskainfo.

Vetar je obarao parkirana bicikla, grane drveća, a onaj ko se zatekao u tom momentu napolju, bukvalno je za sekund bio mokar.

Nevreme u Sloveniji

Agencija za životnu sredinu Republike Slovenije (Arso) ponovo je izdala narandžasto upozorenje za celu zemlju.

U severnom delu zemlje pljuskovi će se nastaviti tokom dana, a u južnom delu postoji verovatnoća da će u drugom delu dana pasti jak grad.

Nad Alpima se zadržava hladan front, a, takođe i dalje duva jak jugozapadni do zapadni vetar, pa se u narednim satima očekuje novo nevreme.

Prema rečima meteorologa Branka Gregorčiča, danas nas očekuju slične vremenske pojave kao prošle nedelje. Nevreme će se nastaviti, što se odnosi uglavnom na područje Gorenjske, Koruške, delove Štajerske i Prekmurja, rekao je on na konferenciji za medije.

On apeluje na građane da ograniče aktivnosti na otvorenom u vreme kada će vremenske neprilike biti najjače.

U još jednoj seriji nevremena, koji su sinoć i jutros pogodili Sloveniju, najviše su pogođeni zapadni deo zemlje i celjsko područje na istoku. Zbog nekoliko olujnih celija koje su pogodile Sloveniju u proteklih 12 sati, u pojedinim delovima Zapadne Primorske i Istočne Štajerske nema struje, prenosi STA.