Sve Bahara i sve cveta

Wow! Kako izgleda Zvezda... Izvanredno. Prosto je neverovatno kao je jedna ekipa za tako kratko vreme doživela takvu metamorfozu. Tečno, ubojito, efektno. Drsko. To se ceni, to se traži. Naravno, sve to ide na račun direktnih proizvođača na terenu. Igrača. Pa ipak, siguran sam procvat crveno - belih, makar ovaj letnji, ne bi došao da nema Baraka Bahara.

Sve Bahara i sve cveta

Izraelski trener uneo je živost u tim srpskog šampiona. Rezultat - kristalno čist i jasan. Crvena zvezda je osvojila Premijer kup u Rusiji, preslišavši Fenerbahče (3:1), Zenit (2:1) i Nefči (4:0). Malo li je?

Renesansa Zvezde pod palicom novog trenera zapravo je čista poezija. Znam, mnogi će reći - rano je. I jeste, ali pobednički obrisi, konture i miris ne mogu se izbrisati. I zasluga komandanta s klupe. Sećam se, kada sam bio klinac, moja baka je neizmerno volela čuvenu sevdalinku “Sve behara i sve cveta”. Usudiću se da je modifikujem tekst i napišem svojevrsnu odu izraelskom stručnjaku rečima “Sve Bahara i sve cveta, cveće miris pruža, a na Zvezdinom srcu procvala je ruža”.

I zaista, Zvezdin opojni miris širio se prethodnih dana prelepim Sankt Peterburgom. Legenda kaže da je izraelska ruža (iliti jerihonska ruža, prim.aut) prastari simbol sreće. ljubavi, uspeha, obilja i - novog početka. Prema legendi, svet je stvoren za sedam dana, što predstavlja sedam krugova izraelske ruže. U sredini se može pronaći manja ruža, koja je seme života cveta i predstavlja stvaranje. Tako je i u slučaju Bahara iliti Zvezdinog behara. On je ta manja ruža u sredini cveta. Bahar je, u stvari, zvezda Zvezdinog prelaznog roka.

Iako još nije počela sezona, Zvezdin trener zaslužuje ovakav omaž. Teren je jedino pravo merilo i sve se lepo vidi. Razmrdao je ekipu, koja naročito u finišu prošle sezone upala u svojevrsnu letargiju. Tačno je da je dobio pojačanja, ali valja i njih “spakovati”, relaksirati, naći im akupunkturnu tačku koja daje energiju. Zvezda izgleda sveže i ubitačno. Bez respekta. Hoće da se nadigrava i da "klopovski" pritiska protivnika. Da pobeđuje. Želi i da daje šansu klincima. Uzvraćaju na pravi način Lučić, Šljivić, Nedeljković, Mijatović... Novajlije Olanjinka i Kraso praše kao avioni komarce. Ivanić prolazi kroz neku novu mladost... Sve to je zasluga Bahara.

Priznajem, kada sam ga video prvi put, sa onim vojničkim stavom, kojim liči na pantera koji se sprema za skok, podsetio me na čuvenog izraelskog komandanta Moše Dajana, naravno bez poveza na oku. Barak ima stav, kod njega, očigledno, nema popusta ni za koga. Pa ni za Gelora Kangu, na primer.

- U Zvezdi se trofeji podrazumevaju, i naravno da želimo da ih osvajamo. Danas smo savladali odličnu ekipu sa kvalitetnim pojedincima. Bitno je pobediti, bez obzira na to da li je prijateljska utakmica, pogotovo sada, kada se povezujemo i upoznajemo. Ipak, utisak mi je da smo se, i moj stručni štab, i ja već prilagodili na Zvezdu. No, ovo je samo početak, nastavićemo da radimo. Drago mi je što su zvezdaši srećni. Verujem da su nas gledali i da im prija što smo pobedili tri kvalitetne ekipe. Obećavam da ćemo anstaviti da radimo i napredujemo, te da će biti još momenata za slavlje. - poručio je Bahar posle osvajanja turnira Premijer Kup.

Staza je, dakle, utabana. Vojskovođa neće da popusti gvozdenu pesnicu, sigurno. Ako se po pripremama dan poznaje, biće berićetno. A, da li je Bahar fudbalski Dajan ili Ben Gurion, da li je istinski revolucionar, pokazaće takmičarske utakmice. Naročito one u Ligi šampiona.