Sve je to ljubav

Novak Đoković analizirao je trijumf nad Janikom Sinerom za finale Vimbldona. Srbin je u tri seta otišao po deveti trofej na Grend slemu u Londonu, gde će mu protivnik biti Karlos Alkaras.

Sve je to ljubav

Meč sa Sinerom obeležio je sukob Đokovića i publike na šta je imao kratak i jasan komentar na konferenciji za medije posle meča.

– Sve je to ljubav i prihvatanje – rekao je Đoković, a prenosi Telegraf.rs.

Đoković je opisao i dešavanja na terenu...

– Bilo je dosta borbe i pobeda u tri seta. Svaki je bio je težak, znam da je hteo da bude agresivan, igrao je ravno, ali sam uspeo da to izdržim. Našao sam udarce, servis je doduše išao gore-dole. Sjajno je što sam uspeo da završim priču u tri seta.

Uspeo je da ga prelomi meč u taj-brejku trećeg seta iz minusa.

– Počeo sam da budem otporan, osećam se lagodnije nego moj protivnik u taj-brejku. Bio sam na 1:3 i on mi je poklonio taj jedan poen. Ko zna u kom pravcu je moglo sve da ode, ali je taj-brejk je kocka jer jedan ili dva poena mogu da odluče sudbinu. Jedan ritern ili da držite svoj servis, to je sasvim dovoljno. Taj-brejkovi na travi su možda najstresniji, jer možda vam se ne ukaže prilika za novi poen. Učinio sam da igra jedan udarac više i to je bilo dosta.

Sada je cilj da se preskoči prepreka zvana prvi reket sveta Alkaras za novu Grend slem titulu i rekord ka "besmrtnosti".

– Da budem iskren, ne osećam mnogo veliku razliku. Ambicija mi je uvek najveća, da osvojim titulu. Ne menja se u odnosu na istoriju ili nešto drugo. Možda neki misle da je osvajanje Rolan Garosa bilo olakšanje, ali pritisak je još uvek veliki. Još uvek se ježim i osećam leptiriće kada izlazim na teren, svaki je kao da igram prvi meč. Cilj je uvek isti i nema mnogo tu razlike.

Priznaje da mu je plasman u finale doneo veliko olakšanje.

– Veliko olakšanje i ponos. Grend slem je nešto najveće što može da se istrpi od pritiska, za sve je potrebno mnogo posvete i rada da bi otišli napred. Toliko igrača je na startu turnira, to je nešto što se mora proći. Sve oči će biti na finale Vimbldona, verovatnoća će biti najgledaniji meč na svetu i posvećen sam tome.

Ne krije da su mu Grend slemovi prioritet.

– Stalno gledam da se organizujem u odnosu na njih, da se pripremam za te prioritete, to što me vodi ka Grend slemovima. Ne samo ove, već nekoliko sezona unazad su mi rezultati dobri na GS, imam dobar tim oko sebe, dobro se pripremamo, ishod je dolazak u pozne nivoe turnira. Neki, valjda, ne osećaju da mogu napred, meni je uvek cilj da idem napred i da se borim za trofej i to me samo po sebi raduje.

Đoković je prokomentarisao i sukob sa sudijom Ričardom Hejgom posle oduzetog poena zbog njegovog vriska.

– Moram da se pomirim sa njegovom odlukom. Nikada mi se to nije desilo u karijeri. Pogledao sam snimak i video sam da je moj glas bio nakon njegovog udarca, moje mišljenje je da nije bilo ispravno, ali sam se pomirio sa tim – rekao je Novak i dodatno pojasnio čuveni momenat:

– Pokušao sam da zadržim sebe mentalno jer sam baš bio uznemiren. Verovatno nisam video vreme i da je otišlo preko. Ako se to desi jednom, to je ok, ali posle one prve kazne, sudija je morao da prepozna momenat. Bio je stresan momenat i gem za mene, ko zna šta bi se desilo da nisam uspeo da dobijem, ali sam ostao miran – dodao je Novak.

Sve je to iza, a ispred je finale sa Alkarasom zakazano za nedelju sa početkom u 15.00.

– Ovo je verovatno bilo očigledno finale od starta turnira, biće to prvo finale na Vimbldonu. Sada je standardan, igra na travi prilično dobro. Svi su mislili da je građen za šljaku, ali je dobar na svim mogućim podlogama. Jedna od najvećih mojih oružja što sam mogao da se adaptiram na podlogama, on je to učinio veoma mlad. Sve pohvale za njega, video sam kako igra Kvins i već je razvio sjajnu igru na travi.

Novak kaže da je pred njim najveći izazov.

– Ako sudim po onome što sam video, ovo je najbolje finale koje možemo da vidimo. Želim da uzmem titulu, bez sumnje, a ovo je najveći izazov koji mogu da imam u ovom momentu. Fizički i mentalno. Brz je, trči, ali sebe smatram prilično kompletnim igračem. Video sam da se mučio u Parizu, podigao je lestvicu prilično visoko i to je primetila publika, ali trava je mnogo različitija od šljake. Imam više finala na VImbldonu, on je gladan, ali sam i ja, pa ćemo videti – zaključio je.