UEFA pokreće istrage

Informacije do kojih je došao Sportal, posle potvrde o nameštanju mečeva Fudbalskog kluba Kolubara od strane Suda za sportsku arbitražu, glase da Lazarevčani razmišljaju da istupe iz lige, a sve može da se dogodi već tokom petka popodne!

UEFA pokreće istrage

Posle presude CAS da Kolubari oduzme šest poena, a ne devet kako je prvobitno odlučio FSS, Lazarevčani definitivno ostaju u Superligi i naredne sezone. Međutim, nije sve tako "belo".

Osnovno javno tužilaštvo u Lazarevcu jedalo nalog policiji da pokrene istragu, a policija je tražila svu dokumentaciju kako bi postupak bio pokrenut. Sada imaju dokaz o nameštanju od strane Suda, ali je UEFA tražila dodatne snimke njihovim mečeva i pokreće nove istrage, saznaje Sportal.

Fudbalski savez Srbije će takođe pokrenuti istrage za dve prijateljske utakmice u januaru koje su takođe pod sumnjom da su bile nameštene, među kojima je i meč sa Goricom koji je završen rezultatom 4:0 za slovenski klub. Sportal je takođe došao do informacija koje glase da bi možda već tokom petka Kolubara mogla da se oglasi i javno istupi iz lige.

- Komisije Fudbalskog saveza Srbije ispoštovale su procedure i izrekle meru po pravu i pravdi. Potvrđen je član 83 Disciplinskog pravilnika i sve do sada odluke izrečene po njemu. Posle odluke Suda iz Lozane, mogu da obećam – nastavićemo obračun sa režiserima i akterima nameštenih utakmica. Bez kompromisa - rekao je Nedimović u razgovoru za Sport Klub.

Usledilo je dodatno pojašnjenje odluke CAS.

- Potvrđeno je nameštanje Kolubare. Činjenica da Lazarevčani ostaju u superligaškom društvu, plod je kvalifikacije da je nameštena utakmica sa Spartakom, ne i protiv Mladosti GAT. Slikovito, to je kao da izgrednika, bilo koje vrste, umesto sa šest, sankcionišete pet meseci zatvora.

Izvršni odbor FSS sada mora da donese odluku o izgledu Superlige za narednu sezonu. Tačnije, koliki broj klubova će učestvovati u eliti. 

Za sada su dve opcije u igri: da se liga proširi sa 16 na 17 klubova ili da se Radnik, uprkos tome što je izborio opstanak kroz baraž, pošalje u drugi rang, čime bi broj učesnika ostao isti kao do sada. 

- Najbitnije da imamo čistu situaciju i u narednim koracima možemo da uđemo u obračun sa akterima nameštenih utakmica. Brzo ćemo se odrediti i prema narednoj sezoni, u roku između 48 i 72 sata - najavio je Nedimović u razgovoru za Sport klub.