KULIJAKAN – Savezni sudija Meksiko Sitija u petak je obustavio ekstradiciju SAD-u navodnog lidera kartela Ovidija Guzmana, inače sina Hoakina El Čapa Guzmana, dan nakon njegovog hapšenja u intenzivnoj operaciji u severnom Meksiku koja je dovela do smrti 29 lica.

SAD potražuju Guzmana zbog trgovine drogom, te su ponudile do 5 miliona dolara nagrade za informacije koje će dovesti do hapšenja čoveka za kojeg navode da je “visoki član kartela Sinaloa”.

Meksički ministar spoljnih poslova Marselo Ebrard je u četvrtak potvrdio da postoji nalog za hapšenje u SAD-u od 19. septembra 2019, ali je naveo da moguće izručenje Guzmana neće biti trenutno zbog formalnosti zakona. On je takođe istakao da je u Meksiku u toku pravni postupak protiv Guzmana.

Guzmanov otac El Čapo pobegao je upravo iz zatvora Altiplano 11. jula 2015. kroz preko kilometar dugog tunela u kojem se nalazio motocikl na šinama.

On je nakon toga uhapšen i četiri godine kasnije je osuđen u SAD-u po 10 tačaka, uključujući učestvovanje u kontinuiranom kriminalnom poduhvatu, trgovinu drogom, kao i optužbe za korišćenje vatrenog oružja. El Čapo je osuđen na doživotni zatvor plus 30 godina i naloženo mu je da plati 12,6 milijardi dolara.

Ovidija Guzmana su uoktobru prethodno uhapsile savezne vlasti, ali je pušten na slobodu prema nalogu predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora s ciljem da se izbegne dalje krvoproliće.

Do njegovog hapšenja dolazi nekoliko dana pre nego što će američki predsednik Džo Bajden i premijer Kanade Džastin Trudo posetiti Meksiko Siti tokom samita lidera Severne Amerike.

Hvatanje Guzmana mogao bi da bude način da Lopez Obrador pokaže SAD da on “kontroliše oružane snage i bezbednosnu situaciju u Meksiku”, rekla je Gledis Mekormik, vanredni profesor na Univerzitetu Sirakuza koja se bavi odnosima Meksiko-SAD, izjavila je za CNN.

Lopez Obrador je na konferenciji za novinare u petak negirao je da je Guzmanovo hapšenje bilo povezano s Bajdenovim dolaskom, rekavši da su meksičke vlasti delovale autonomno.

“Što se tiče tumačenja, ima ih puno, ne delimo ih, delovali smo autonomno”, naveo je meksički predsednik.

Nakon hapšenja Guzmana u Kulijakanu u četvrtak u gradu je izbio opšti haos. Njegovo hapšenje rezultat je dugotrajne operacije u kojoj je učestvovalo 200 specijalaca, rekao je u petak ministar odbrane Luis Cresencio Sandoval. Lokalni službenici pozvali su građane da se sklone kod kuće zbog sukoba s članovima kartela u mnogim delovima grada.

Najmanje 19 osumnjičenih članova kartela i 10 pripadnika vojske poginulo je tokom nasilnih sukoba u severnoj meksičkoj državi Sinaloi, nakon što su vlasti uhapsile Guzmana, zajedno s još 21 osobom. Nema izveštaja o poginulima ili povređenim civilima.

Sigurnost u zatvoru Altiplano pojačana je otkako je Guzman pritvoren, dodao je ministar. Predsednik je kasnije u petak rekao da je grad mirniji i da službenici rade na raščišćavanju puteva.

“U Kulijakanu smo otvorili sve blokirane puteve i radimo na uklanjanju vozila koja su na ulicama”, rekao je Lopez Obrador.

Država Sinaloa, u kojoj se nalazi Kulijakan, dom je jedne od najmoćnijih svetskih organizacija za krijumčarenje narkotika, kartela Sinaloa, čiji je vođa bio El Čapo.

Američki Stejt Department napisao je da su istrage organa za sprovođenje zakona pokazale da su Guzman i njegov brat Hoakin Guzman Lopez, “nasledili velik deo prihoda od narkotika” nakon smrti drugog brata Edgara Guzman Lopeza.

Počeli su da ulažu velike količine novca u kupovinu marihuane u Meksiku i kokaina u Kolumbiji. Takođe su počeli da kupuju velike količine efedrina iz Argentine i organizovali krijumčarenje proizvoda u Meksiko”, rekao je Stejt Department.

Kako navodi CNN, braća su takođe nadgledala procenjenih 11 “laboratorija metamfetamina u državi Sinaloa”, kaže Stejt Department.

dobojonline.com/Telegraf/CNN

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *