Zatraženo da se povučemo

MOSKVA - Vladimir Putin ne odbacuje ideju mirovnih pregovora o Ukrajini, ali neće biti prekida vatre dok je ukrajinska vojska u ofanzivi.

Zatraženo da se povučemo

Tako je poručio predsednik Rusije na samitu u Sankt Peterburgu, navodeći da afrička i kineska inicijativa mogu da posluže kao osnova za nalaženje mira.

Tako je poručio predsednik Rusije na samitu u Sankt Peterburgu, navodeći da afrička i kineska inicijativa mogu da posluže kao osnova za nalaženje mira.

Unazad, i Rusija i Ukrajina su rekle da neće sesti za pregovarački sto bez ispunjavanja određenih preduslova. Kijev je rekao da neće ustupiti nikakvu teritoriju, dok je Moskva rekla da Ukrajina mora da prihvati “novu teritorijalnu stvarnost”.

Ali, buru na samitu – i šire – izazvala je Putinova tvrdnja da se ruska vojska povukla iz opsade Kijeva na početku invazije prošle godine jer je to bilo “zatraženo kako bi se stvorili uslovi” za potpisivanje mirovnog sporazuma.

- U suštini, nacrt ovog (mirovnog) sporazuma je bio usaglašen. Ali, nakon povlačenja naših trupa iz blizine Kijeva, što je od nas zatraženo kako bi se stvorili uslovi za zaključivanje konačnog sporazuma, kijevske vlasti su odbile sve prethodne sporazume – rekao je Putin, preneli su “Astra” i “Sota”, ruski kanali na “Telegramu”.

Kako piše Republicworld.com, njegovo saopštenje o povlačenju trupa misteriozno je nestalo sa “Telegram” kanala Kremlja. Originalni tekst bio je prezentovan na videu i nije trenutno dostupan u vidu transkripta na sajtu Kremlja.

Putin je takođe sredinom juna javno pokazao nacrt mirovnog sporazuma koji su dve zemlje potpisale u Istanbulu tokom inicijalne faze invazije, takođe na sastanku sa afričkim liderima. Optužio je Kijev da je potpisao sporazum sa Moskvom a potom ga bacio “u smeće istorije” na sastanku sa liderima Afričke Unije u Sankt Peterburgu.

- Gde su garancije da oni neće opet odbiti neke druge sporazume u budućnosti? Rusija nikad ne odbija pregovore – rekao je tada Putin.